Použitie vo firme Böhnke & Luckau GmbH

  • Elektrické valce pre zariadenia na výrobu čokolády

    Elektrické valce pre zariadenia na výrobu čokolády

    Elektrické valce typového radu CMS pracujú presne a výkonne. V kombinácii s meničom pohonu MOVIDRIVE® zaručujú vysokú spoľahlivosť procesu.

Vyrobiť kvalitný a opticky príťažlivý čokoládový výrobok predpokladá náročné technologické procesy. Pri nich sa využívajú elektrické valce SEW-EURODRIVE. So svojou kompaktnou konštrukciou, veľkými silami a vhodnými pohybovými krivkami sa starajú o to, aby sa čokoláda rovnomerne plnila do foriem.

Pracovné operácie v jednom celku pre silné chuťové zážitky

Elektrické valce typového radu CMS ..
Elektrické valce typového radu CMS ..

Spoločnosť Böhnke & Luckau GmbH vo Wernigerode vyvíja a vyrába stroje a kompletné zariadenia na výrobu čokolády. Stroje Böhnke & Luckau pracujú v mnohých krajinách sveta – či už v nemecky hovoriacich krajinách, východnej Európe, na Strednom alebo Ďalekom východe. Špecialitou podniku z Wernigerode sú formovacie linky. Na nich sa vyrábajú čokoládové produkty vo všetkých mysliteľných tvaroch. Bloková linka Böhnke & Luckau sa vyznačuje vysokým výkonom a hodí sa na plnenie čokolády do veľkých foriem až 5000 g. Tu sa čokoláda mieša, temperuje, dávkuje, zbavuje vzduchu a chladí. Zariadenie pracuje s rôznymi veľkosťami foriem a dlhou dobou chladenia, aby v blokoch nevznikali pnutia a trhliny. Formy v zariadení obiehajú a možno ich tiež vymeniť. Preto môže XXL zariadenie – v závislosti od veľkosti – naplniť 15 až 22 foriem za minútu a produkuje až 2 500 kg za hodinu. Bloková plniaca linka firmy Böhnke & Luckau má modulárnu konštrukciu. Zalievací stroj plní surovú čokoládovú hmotu do formy. Miešacie zariadenie plní hmotu cez vyhrievaný lievik. Vibračné zariadenie následne tekutú čokoládu rovnomerne rozdelí do formy. Vibrovanie zaisťuje homogénnu štruktúru čokoládovej hmoty a zabraňuje vzniku vzduchových bublín. Všetky procesy zariadenia riadi programovateľný automat PLC. Ovládanie prebieha pomocou dotykového panela.

Čokoláda sa odlieva cez distribučnú dosku s vyfrézovanými kavitami, teda priebežnými dutinami. Elektrický valec SEW-EURODRIVE ovláda pomocou páky hriadeľ, na ktorom je upevnený držiak piestov. Na ňom sú umiestnené jednotlivé piesty, ktoré bočne zachádzajú do liacej hlavy. V nej sa nachádzajú pneumaticky poháňané otočné posúvače. Tieto otočné posúvače sú valce s vyfrézovaním v tvare L, ktoré pracujú ako uzáver. Otáčajú sa o 90 °. Tým sa uzavrie prítok z lievika. Piesty tlačia hmotu z boku pomocou rozdeľovacej platne s kanálmi umiestnenými pod ňou. Zachytávajú čokoládovú hmotu a rovnomerne ju rozdeľujú na dýzy, ktoré sú naskrutkované na doske. Pohyb piesta má za následok plnenie do formy z polykarbonátu.

Dávkované vyvinutie sily

„Aby sme mohli vytvoriť kvalitný a opticky príťažlivý čokoládový výrobok s jemnou náplňou, je na to potrebný náročný technologický proces“, vysvetľuje Ronny Krebs, vedúci nákupu vo firme Böhnke & Luckau. Je potrebné dodržiavať určité teploty v stanovených časoch. Čokoláda sa pomaly ochladzuje asi na 2 až 4 °C. Za týmto účelom sa pripraví asi 5 až 7 foriem, ktoré potom spoločne prejdú chladiacou skriňou. Tento princíp firmy Böhnke & Luckau znamená veľkú úsporu miesta.

Priebežný čas čokoládových foriem robí asi hodinu a pol. V závislosti od výrobku a veľkosti bloku potom formy prejdú ešte druhou chladiacou skriňou. Majú modulárnu konštrukciu a používajú sa individuálne v zariadeniach zákazníka. Chladiaca skriňa je konštruovaná v hygienickom dizajne a je vďaka dobrej izolácii energeticky efektívna.

Na konci výrobného procesu je stanica na odstránenie formy. Celé zariadenie je vybavené dvojitou uvoľňovacou stanicou, stanicou pre otáčanie formy a dvoma vyklepávacími stanicami. Aby bolo možné ochladenú čokoládu lepšie oddeliť od formy, „žmýka sa“ pomocou pneumatického valca. To znamená, že protiľahlé strany formy sa vzájomne pootáčajú. Rovnako je inštalovaná automatická kontrola vyprázdnenia formy, triediaca stanica a zásobník foriem; potom formy opäť putujú na začiatok linky. Automatická vyklepávacia stanica dopravuje na dopravníku bloky čokolády zo stroja ďalej k baliacemu stroju.

Ekonomické riešenie pre vysokú spoľahlivosť procesov
Ekonomické riešenie pre vysokú spoľahlivosť procesov

Požiadavka zákazníka

Kvôli priestorovým vlastnostiam stroja potrebuje zákazník komponenty s malými nárokmi na miesto. Pretože musí bloková linka podávať vysoký výkon, sú potrebné pohony s veľkými silami. Rovnako musí byť zaručená spoľahlivosť prevádzky zariadenia.

Naše riešenia

Kompaktná konštrukcia elektrického valca SEW-EURODRIVE a veľké sily, ktoré dokáže vyvinúť, dokonale zodpovedajú požiadavkám zákazníka. V kombinácii s naším meničom pohonu MOVIDRIVE® vznikajú hospodárne riešenia, ktoré zaručujú spoľahlivosť procesov pri prevádzke zariadenia.

Citát: Ronny Krebs, vedúci nákupu Böhnke & Luckau/ Volker Schulz, vedúci technickej kancelárie Magdeburg

Elektrický valec vyvíja veľké sily

Kvôli priestorovým podmienkam nášho stroja oceňujeme kompaktnú konštrukciu elektrického valca SEW-EURODRIVE a veľké sily, ktoré dokáže vyvinúť...

Otvoriť
Nadviazanie kontaktu k referencii Böhnke & Luckau

Sme tu pre Vás!

Máte konkrétnu aplikáciu a chceli by ste od nás poradiť? Pošlite nám správu so svojimi otázkami.

Kontaktujte nás teraz
Viac informácií
Výrobné stroje pre čokoládový priemysel od Böhnke & Luckau vybavené inteligentnou technológiou pohonu od SEW EURODRIVE
Böhnke & Luckau

Video se nahrává...

Výrobné stroje pre čokoládový priemysel od Böhnke & Luckau vybavené inteligentnou technológiou pohonu od SEW EURODRIVE

Výrobné stroje na výrobu cukroviniek

Spoľahlivé výrobné stroje firmy Böhnke & Luckau na výrobu cukroviniek s inteligentnou pohonnou technológiou SEW-EURODRIVE.

Na stiahnutie

Naposledy navštívené